Mala i srednja preduzeća u Srbiji u teškoj situaciji

Bez autora
Aug 25 2011

Mala i srednja preduzeća u Srbiji (MSP) su najviše pogođena krizom i trenutno su u veoma teškom položaju, izjavila je danas državna sekretarka u Ministarstvu ekonomije i regionalnog razvoja Dragijana Radonjić-Petrović. Na žalost, skoro smo dobili podatke iz Agencije za privredne registre koji nisu ni malo opstimistički, MSP zaista preživljavaju najteže momente i trenutno je kriza najviše njih pogodila, rekla je državna sekretarka na predstavljanju rezultata projekta "Institucionalizacija mentoringa kao usluge u sistemu podrške MSP i preduzetništvu". Projekat je je realizovala Nacionalna agencija za regionalni razvoj u saradnji sa Japanskom agencijom za međunarodnu saradnju. Ona je istakla da mala preduzeća nisu dovoljno fleksibilna na velike udare i da je finanisjaka kriza koja traje već nekoliko godina istrošila sve njihove rezerve. Njihovi veliki problemi jesu pristup novom kapitalu... i još uvek se bore da prevaziđu krizu...

Mala i srednja preduzeća u Srbiji u teškoj situacijiMala i srednja preduzeća u Srbiji (MSP) su najviše pogođena krizom i trenutno su u veoma teškom položaju, izjavila je danas državna sekretarka u Ministarstvu ekonomije i regionalnog razvoja Dragijana Radonjić-Petrović.

"Na žalost, skoro smo dobili podatke iz Agencije za privredne registre koji nisu ni malo opstimistički, MSP zaista preživljavaju najteže momente i trenutno je kriza najviše njih pogodila", rekla je državna sekretarka na predstavljanju rezultata projekta "Institucionalizacija mentoringa kao usluge u sistemu podrške MSP i preduzetništvu".

Projekat je je realizovala Nacionalna agencija za regionalni razvoj u saradnji sa Japanskom agencijom za međunarodnu saradnju.

Ona je istakla da mala preduzeća nisu dovoljno fleksibilna na velike udare i da je finanisjaka kriza koja traje već nekoliko godina istrošila sve njihove rezerve.

"Njihovi veliki problemi jesu pristup novom kapitalu... i još uvek se bore da prevaziđu krizu", rekla je Rodonjić-Petrović dodajući da nelikvidnosti i siva ekonomija predstavljaju velike probleme za MSP i velike firme.

MSP moraju, prema njenim rečima, agresivnije da rade na podizanju konkurentnosti svojih proizvoda i usluga kako bi mogla da izvoze.

Više od 99 odsto ukupne privrede čine MSP, a vlada razmišlja na koji način može da pomogne i već je donela konkretne mere, poput poreskih olakšica, naglasila je ona.

"Kada imate restriktivan i vrlo ograničen budžet nema mnogo instrumenata za pomoć", rekla je Radonjić-Petrović dodajući da se strogo mora voditi računa o posledicama po budžet.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik